Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Eläminen IBD:n kanssa

Riippumatta siitä, onko tulehduksellinen suolistosairaus vasta todettu vai oletko elänyt sen kanssa jo vuosia, on tärkeä ymmärtää sairauden mahdollinen vaikutus arkeesi, jotta voit tehdä myönteisiä muutoksia hoitaaksesi sairautta paremmin.

Useimmat tulehduksellista suolistosairautta sairastavat elävät rikasta ja tuotteliasta elämää. Haavaisen koliitin tai Crohnin taudin sairastaminen tarkoittaa, että sairauden ja elämäntyylin tulee olla tasapainossa: tämä saattaa aiheuttaa muutoksia ruokavalioon, elintapoihin ja myös ihmissuhteisiin.

Tulehduksellinen suolistosairaus voi joskus vaikuttaa moniin elämän alueisiin. Vaikka enimmän aikaa voisitkin suhteellisen ‘hyvin’, pitkäaikaissairaus voi toisinaan tuntua ylivoimaiselta. Saatat myös esimerkiksi murehtia haavaisen koliitin tai Crohnin taudin vaikutusta henkilökohtaiseen ja sosiaaliseen elämääsi sekä opiskelu- ja työkykyysi ja myös sen mahdollisia taloudellisia vaikutuksia.

Mietit ehkä, tulisiko sinun kertoa sairaudesta kumppanille, ystäville, opettajille, työnantajalle ja työkavereille. Tai saatat kohdata käytännön haasteita julkisilla paikoilla, kun sinun tarvitsee äkkiä päästä vessaan. Henkilökohtaisella tasolla ihmissuhteet, yhteiselämä, naimisiinmeno, lasten saanti ja perheen perustaminen ovat kaikki aiheellisia pohdiskelun aiheita.

Yksi tärkeimmistä asioista, jonka voit tehdä, on yrittää hankkia kaikki mahdollinen, saatavilla oleva tieto sairaudestasi ja osallistua omaan hoitoosi. Kun teette päätökset yhdessä lääkärisi kanssa ja käsittelette yhdessä huolenaiheitasi, saat taas tunteen oman tilanteesi hallinnasta. On kaikkein hyödyllisintä, jos kerrot avoimesti ja rehellisesti kaikista mieltäsi askarruttavista asioista ja teet kysymyksiä, jos on jotain, mitä et ymmärrä tai jos saamasi vastaus on epäselvä.

Voit myös tehdä joitain todella merkitseviä elintapoihin liittyviä muutoksia, jotka auttavat sairautesi kanssa selviytymisessä. Oikea ruokavalio ja henkinen hyvinvointi voivat vaikuttaa todella positiivisesti sairauteesi.

Seuraavassa osiossa käsittelemme seuraavia aiheita:

Haluat kenties kokeilla IBD-hyvinvointikyselyämme nähdäksesi, kuinka hyvin hoidat omaa sairauttasi, ja saadaksesi yksilöllisiä neuvoja selviytymisen avuksi.

Tulehduksellisen suolistosairauden sairastaminen tarkoittaa sitä, että sinun on tehtävä joitakin muutoksia omaan elämäntyyliisi mutta se ei saisi estää sinua elämästä antoisaa ja tuotteliasta elämää.