Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Ruoansulatusjärjestelmä

Normaalisti ruoka kulkee suusta alas ruokatorveen ja mahalaukkuun, jossa vatsahapot ja entsyymit sulattavat sen.

Kuva 1: Ruoansulatusjärjestelmä

Sulanut ruoka kulkeutuu tämän jälkeen mahalaukusta ohutsuoleen, jossa toinen entsyymiryhmä sulattaa sitä lisää. Tämän jälkeen suoliston lihasseinämät liikkuvat sekoittaen ruokaa ja pilkkoen sen niin, että ravintoaineet voivat imeytyä ohutsuolen pinnalta ja jakautua elimistöön verenkierron mukana. Suurin osa vitamiineista ja hivenaineista imeytyy ohutsuolen osissa, joita sanotaan tyhjäsuoleksi (jejunum) ja sykkyräsuoleksi (ileum).

Tämän jälkeen ruoka kulkee paksusuoleen (koolon), jossa suurin osa ruoan sisältämästä vedestä imeytyy takaisin elimistöön. Se muodostaa ulosteen, joka poistuu elimistöstä peräaukon kautta.

Jos ohutsuoli tulehtuu – kuten usein Crohnin taudissa – se ei pysty kunnolla sulattamaan ruokaa ja imeyttämään ravintoaineita. Tämä on yksi syy, miksi Crohnin tautia sairastavat saattavat kärsiä aliravitsemuksesta.

Huonosti sulanut ruoka voi myös häiritä veden imeytymistä paksusuolessa ja aiheuttaa ripulia. Haavaisessa koliitissa tulehtunut paksusuoli ei ime vettä kunnolla, jolloin seurauksena on vaikea ripuli. Vain hyvin vaikea-asteinen haavainen koliitti vaikeuttaa ruoan imeytymistä.