Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Tulehduksellisen suolistosairauden hoito

Haavaiseen koliittiin tai Crohnin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. On kuitenkin keinoja hoitaa sairautta sekä ehkäistä pahenemisvaiheita ja komplikaatioita. Näitä ovat mm.:

Kokeile IBD-hyvinvointikyselyämme selvittääksesi, kuinka hyvin hoidat tulehduksellista suolistosairauttasi (IBD). Vastaa muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen ja saat:

  • Yksilöllisiä neuvoja, jotta voit paremmin
  • Käytännöllisiä elämäntyyliin keskittyviä ehdotuksia, jotka auttavat tulehduksellisen suolistosairauden hoidossa
  • Tietoa ruokavaliosta, ravitsemuksesta, lääkityksestä ja ihmissuhteista

Tulehduksellisen suolistosairauden lääkehoito

Lääkehoidolla on olennainen rooli sekä haavaisen koliitin että Crohnin taudin hoidossa. Yleensä lääkkeet auttavat vähentämään suoliston tulehdusta, jotta sairastuneet alueet pääsevät paranemaan. Lääkitys auttaa lievittämään ripulin, peräsuolen verenvuodon ja vatsakivun oireita.

Hoidon tavoitteena on:

  • Lievittää pahenemisvaiheiden oireita
  • Remissio (oireettomuus). Lääkärisi voi puhua ‘remission saavuttamisesta’. Kun oireesi saadaan hallintaan, hoidon tarkoituksena on pitää sinut oireettomana pitkällä aikavälillä. Tällaista hoitoa sanotaan ‘ylläpitohoidoksi’.
  • Ehkäistä komplikaatioita ja parantaa siten elämänlaatua

Jotkut eri hoitotavoitteisiin käytettävät hoidot voivat olla samoja, mutta niitä käytetään eri annostuksin ja eripituisin ajanjaksoin sairauden eri vaiheissa.

Hoitomuoto riippuu yleisestä terveydentilastasi ja siitä, miten sairaus vaikuttaa sinuun. Hoitosuunnitelma perustuu seuraaviin osatekijöihin:

Onko sinulla haavainen koliitti vai Crohnin tauti
Aiempaan terveys- ja hoitohistoriaan
Henkilökohtaisiin tarpeisiisi, toiveisiisi ja odotuksiisi

Haavaista koliittia sairastavilla ihmisillä hoito riippuu siitä, kuinka suuri osa paksusuolta on tulehtunut, ja myös tulehduksen vaikeusasteesta. Esimerkiksi suolen alemman osan tautia saatetaan hoitaa lääkkeillä, jotka annostellaan suoraan peräsuoleen (peräruiske tai suppo) mutta suolen muiden osien tulehdusta voidaan hoitaa suun kautta otettavilla tableteilla.

Crohnin taudissa ensilinjan lääkehoitona käytetään samoja lääkkeitä kuin haavaisessa koliitissa. Crohnin taudissa tulehduksen hoitoon ja ylläpitohoitoon käytetään kuitenkin useammin lääkkeitä, jotka tukahduttavat immuunijärjestelmää (atsatiopriini, 6-merkaptopuriini tai metotreksaatti), jotta ehkäistään oireiden uusiutuminen.

Kummassakin sairaudessa leikkaushoito saattaa olla tarpeen, jos lääkitys ei ole tehokasta tai jos potilaalle tulee komplikaatioita. Lääkehoito on kuitenkin yleensä ensimmäinen hoitomuoto. Jos mietit mahdollista leikkaustarvetta, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Hoitosuunnitelman laadinta

Jos sinulla on todettu joko haavainen koliitti tai Crohnin tauti, lääkärisi laatii hoitosuunnitelman, joka käsittää tavallisesti ylläpitohoidon. Ylläpitohoitoon käytettävää lääkettä otetaan joka päivä pahenemisvaiheiden ehkäisemiseksi.

Sinun tulee käydä säännöllisesti lääkärin vastaanotolla, jotta varmistetaan, että hoito tehoaa ja että se sopii sinulle ja elämäntyyliisi. Saamalla myös seurataan sairauden kulkua.

Yritä noudattaa hoitosuunnitelmaa mahdollisimman tarkoin, sillä se on paras tapa pitää tulehduksellinen suolistosairaus hyvässä hoitotasapainossa.

Jos hoitosuunnitelma ei toimi tai jos sinulle tulee haittavaikutuksia, käänny lääkärisi puoleen. Hän voi tarkistaa lääkityksen ja muuttaa sitä tarpeen mukaan.

Saatat ehkä saada lähetteen tulehduksellisiin suolistosairauksiin erikoistuneen hoitajan vastaanotolle. Hän voi tarjota sinulle lisää tukea ja antaa yksityiskohtaista tietoa muista informaatiolähteistä ja potilaiden vertaisryhmistä.