Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Elämäntavoilla on merkitystä

Lääkityksen käyttö on vain yksi osa tulehduksellisen suolistosairauden hoitoa. Sekä haavainen koliitti että Crohnin tauti vastaavat hyvin myönteisiin elämäntapojen muutoksiin; seurauksena on oireiden parempi hallinta ja vähemmän komplikaatioita.

Tällaisia ovat muun muassa:

Henkinen hyvinvointi

Vaikkakin tunne-elämän heittelehtiminen ei itsessään aiheuta tulehduksellista suolistosairautta, joillain ihmisillä stressaavat tilanteet tai voimakkaat tunteet voivat pahentaa oireita. Tämä ei tarkoita sitä, että jokainen, jolla on stressiä, saa pahenemisvaiheen, mutta jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus ja tiedät, että stressi voi tuottaa ongelmia, on hyödyllistä varautua sen varalta ja opetella joitakin stressinhallintatekniikoita.

Elämässä voi olla tuon tuostakin jotain stressin aihetta: työpaikan vaihdos, naimisiinmeno, muuttaminen, läheisen kuolema, lastenkasvatus tai ikääntyvistä vanhemmista huolehtiminen voivat aiheuttaa stressiä. Pelkästään jo pitkäaikaissairaus voi itsessään aiheuttaa stressiä. Jopa pienet vastoinkäymiset voivat stressata. Et voi täydellisesti eliminoida kaikkia stressiä aiheuttavia tilanteita mutta on mahdollista muuttaa omaa reagointiaan niihin.

Stressinhallintaesimerkkejä:

 • Rentouttavan musiikin kuuntelu
 • Kävelylenkki rauhaisaan paikkaan
 • Meditaatio tai pitkällään oleminen pimeässä huoneessa muutaman minuutin ajan
 • Puhuminen ystävän tai terapeutin kanssa
 • Pitkä kylpyhetki
 • Lukeminen
 • Rentoutus- ja hengitysharjoitukset
 • Jooga tai tai chi

Jos stressi tuntuu ylivoimaiselta ja tunnet itsesi usein ahdistuneeksi tai jännittyneeksi, kannattaa harkita jäsenneltyjä stressinlievitystekniikoita, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia tai neurolingvistinen ohjelmointi (NLP).

Tupakointi

Sen lisäksi, että tupakointi vaikuttaa keuhkoihin ja sydämeen, se voi myös:

 • Suurentaa Crohnin taudin kehittymisen riskiä
 • Laukaista pahenemisvaiheita
 • Suurentaa absessien ja/tai fistelien kehittymisen riskiä Crohnin taudissa

Tupakoitsijoilla on:

 • Enemmän uusiutumia – Crohnin taudissa luku voi olla 50 – 100 % 1
 • Suurentunut leikkauksen tarve
 • Suurempi immuunijärjestelmää suppressoivan lääkityksen tarve

Muista, että mitä enemmän tupakoit, sitä todennäköisemmin tulehduksellinen suolistosairaus uusii.

Sitä vastoin ne Crohnin tautia sairastavat potilaat, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin, ovat ilmoittaneet, että:

 • Heillä on 65 % vähemmän pahenemisvaiheita kuin tupakointia jatkaneilla
 • Vähentynyt lääkityksen tarve

Haavaista koliittia on enemmän tupakoimattomilla ja entisillä tupakoitsijoilla. Haavaista koliittia sairastavilla henkilöillä tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa sairauden pahenemisen; on epäselvää, kuinka tupakoinnilla voisi olla tämä suojavaikutus. Koska tupakointiin kuitenkin liittyy monia terveysriskejä, mm. keuhkosyöpä ja sydäntaudit, terveysriskit ovat olennaisempia kuin mahdollinen suojavaikutus.

Alkoholi

Vaikka voitkin juoda alkoholia, jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus, sinun tulee käyttää sitä vain kohtuudella. Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa siitä, mikä omassa tilanteessasi on kohtuullista.

Muu lääkitys

Haavaista koliittia ja Crohnin tautia sairastavien potilaiden tulee käyttää ylläpitolääkitystään mutta heidän tulee olla varovainen muiden heille määrättyjen tai käsikauppalääkkeiden käytön suhteen ja varmistaa, etteivät ne pahenna sairautta. Tällaisia lääkkeitä ovat:

 • Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (NSAID), kuten aspiriini, naprokseeni ja ibuprofeeni, sillä ne voivat laukaista pahenemisvaiheen. Lievään kipuun tai kuumeen alentamiseen voit ottaa parasetamolia tai kääntyä lääkärin puoleen
 • Antibiootit voivat häiritä suoliston bakteeritasapainoa. Tällaiset muutokset voivat aiheuttaa ripulia (”antibioottiripuli”) tai tiettyjen bakteerien voimakasta kasvua, mikä voi aiheuttaa tulehduksen. Jos käytät antibioottia ja tulehduksellisen suolistosairauden oireet pahenevat, on tärkeää, että kerrot siitä lääkärille. Sinun tulee myös kertoa, oletko äskettäin käyttänyt antibiootteja, myös muihin kuin maha-suolikanavan infektioihin

Kerro aina lääkärille tai apteekkiin käsikauppa- tai reseptilääkkeitä ostaessasi, että sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus, jotta lääkkeen tuotetiedoista voidaan tarkistaa, voitko käyttää juuri sitä lääkettä.

Viitteet: 
1: Smoking and Crohns Disease. Available at: http://www.crohnsandcolitis.com.au/smoking-and-crohns.php Accessed May 2014
2: Johnson, G.J., Cosnes, J., and Mansfield, J.C. (2005). Review article: smoking cessation as primary therapy to modify the course of Crohn’s disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 21, 921–931.