Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Mikä aiheuttaa tulehduksellisen suolistosairauden?

Tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) aiheuttajia ei vielä tarkoin tunneta. Useimmat asiantuntijat uskovat kuitenkin, että taustalla on monia tekijöitä (eli useilla eri tekijöillä on omat roolinsa), esimerkiksi:

  • Perimä:
    • Tiedemiehet ovat jo tunnistaneet yhden geenin, NOD2/CARD 15:n, joka löytyy ainakin 20 %:ssa Crohnin tautitapauksista. 15 – 20 %:lla sairastuneista saattaa olla lähisukulainen, jolla on joko haavainen koliitti tai Crohnin tauti mutta toistaiseksi ei näytä olevan mitään täysin yhdenmukaista perinnöllisyyteen liittyvää mallia.
    • Tutkijat ovat havainneet, että haavaista koliittia voi esiintyä suvuittain. Itse asiassa jopa 20 %:lla haavaista koliittia sairastavista ihmisistä on lähisukulainen (serkku tai läheisempi), jolla on joko haavainen koliitti tai Crohnin tauti. Siten perimällä on selvästi oma roolinsa, vaikkakaan mitään erityistä mallia ei ole tunnistettu.
  • Elimistön immuunijärjestelmän poikkeava reaktio
  • Jokin ympäristöön liittyvä tekijä

Tämä tarkoittaa, ettei ole mitään keinoa ennustaa kuka, jos kukaan, perheenjäsenistä sairastuu haavaiseen koliittiin tai Crohnin tautiin.

Olipa aiheuttaja mikä tahansa, on ajateltu, että haavaisessa koliitissa ja Crohnin taudissa jokin tekijä saattaa ”kytkeä immuunijärjestelmän päälle”, minkä seurauksena suolistoon syntyy tulehdustila, inflammaatio. Kun tämä tulehdustila ei ”sammu” toivotusti, se vahingoittaa maha-suolikanavaa ja aiheuttaa haavaisen koliitin tai Crohnin taudin oireet.

On tärkeä muistaa, että kumpikaan näistä taudeista ei ole tarttuva. Se tarkoittaa sitä, että et voi ”saada” sairautta keneltäkään sairastuneelta etkä voi itse tartuttaa sitä toisiin.

Mahdolliset laukaisevat tekijät, jotka voivat pahentaa tulehduksellisen suolistosairauden oireita

Vaikkakaan tulehduksellisen suolistosairauden aiheuttajaa ei tiedetä, on tiettyjä laukaisevia tekijöitä, jotka pahentavat oireita.

Näihin kuuluvat:

Lue lisää elämästä IBD:n kanssa.