Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

IBD ja sinä

On useita asioita, joita voit tehdä osallistuaksesi aktiivisesti tulehduksellisen suolistosairautesi hoitoon:

  • Osallistu ennaltaehkäisevästi oman terveytesi hoitoon
  • Tiedä, milloin ja kuinka pidät huolta terveydestäsi
  • Noudata hoitosuunnitelmaasi ja käytä lääkitystäsi
  • Tee kysymyksiä, jos mieltäsi askarruttaa jokin asia, ja etsi apua ongelmien ilmaantuessa
  • Noudata lääkärisi ohjeita lääkityksen käytöstä (vaikka voisit täysin hyvin). Ylläpitolääkkeen käyttö voi vähentää merkitsevästi pahenemisvaiheiden todennäköisyyttä ja pidentää aikaa, jolloin olet oireeton ja voit hyvin

Säilytä positiivinen asenne: Vaikkakin tulehduksellinen suolistosairaus on vakava pitkäaikaissairaus, se ei ole kuolemaan johtava. Useimmat tulehduksellista suolistosairautta sairastavat pystyvät elämään rikasta ja tuotteliasta elämää.

Muista, että vaikka voit suurimman osan aikaa elää normaalisti, toisinaan terveys tulee asettaa etusijalle. Se, että otat vastuun oman sairautesi hoidosta tarkoittaa, että olet paremmin varautunut vaikutuksiin, joita sairaudella voi joskus olla elämääsi.

Mitä sinun tulee tietää?

Ensimmäinen askel oman sairautesi hallinnassa on ymmärtää, millaisen sairauden kanssa olet tekemisissä. Etsi kattavaa, luotettavaa tietoa tulehduksellisesta suolistosairaudesta lisätäksesi omaa asiantuntemustasi.

Sen lisäksi, että ymmärrät, mikä tulehduksellinen suolistosairaus on, sinun tulee myös ymmärtää, mitä se ei ole. Tiedon omaksuminen sairaudesta auttaa sinua päättelemään, mitkä kokemasi oireet liittyvät tulehdukselliseen suolistosairauteen ja mitkä eivät. Ymmärrät myös, ettet ole tehnyt mitään aiheuttaaksesi tämän sairauden (vaikkakin on asioita, joita voit tehdä tiettyjen oireiden vähentämiseksi).

Paras tapa selviytyä tulehduksellisen suolistosairauden kanssa on pitää se hoitotasapainossa. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee käyttää lääkärin määräämää lääkitystä ja tehdä joitakin myönteisiä muutoksia elämäntyyliisi.