Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Voiko IBD:n parantaa?

Tulehduksellinen suolistosairaus ei ole “parannettava” mutta sitä voidaan hoitaa elintapojen muutoksilla ja lääkkeillä. Joillain ihmisillä on remissiojaksoja (ts. oireettomia kausia), kun taas toiset ovat alttiimpia useammin toistuville kohtauksille. Hyvällä hoidolla voit kuitenkin odottaa eläväsi täyttä ja ”normaalia” elämää ja elinajan odotteeseen sairaus vaikuttaa vain hyvin vähän tai ei lainkaan.

Diagnoosin jälkeinen vuosi antaa hyvää osviittaa siitä, millainen tulehduksellisen suolistosairauden kulku tulee olemaan. Diagnoosin jälkeinen vähintään vuoden kestävä remissio on hyvä merkki, kun taas kahta useampi pahenemisvaihe voi merkitä hankalampaa sairautta.

On hyvin vaikea ennustaa tulehduksellisen suolistosairauden pitkäaikaisvaikutuksia. Jotta lääkäri pystyy seuraamaan sairautesi kulkua, sinun tulee käydä säännöllisesti seurantakäynneillä. Lisäksi joudut ehkä toistuvasti tutkimuksiin, joilla sairautta arvioidaan, erityisesti jos ylläpitohoito on jostain syystä tehotonta.

Kun tehokas hoitosuunnitelma on laadittu, voidaan monissa tapauksissa seurantakäyntejä kuitenkin harventaa, ja voit vapaammin viettää täyttä ja aktiivista elämää.