Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Mikä on haavainen koliitti?

Haavainen koliitti on sairaus, joka aiheuttaa paksu- tai peräsuolen limakalvon  tulehdustilan eli inflammaation (turvotus ja kipu).

Haavainen koliitti voidaan jakaa eri tyyppeihin, riippuen siitä, mikä peräsuolen ja paksusuolen alue on sairastunut (lue lisää ruoansulatusjärjestelmästä).

Taulukko 1: Haavaisen koliitin tyypit
Tulehtunut alue: Lääketieteellinen nimi:
Peräsuoli Proktiitti (peräsuolitulehdus) tai haavainen proktiitti
Peräsuoli ja paksusuolen alempi pää Proktosigmoidiitti (peräsuolen ja sigmasuolen tulehdus)
Koko paksusuolen osa vatsan vasemmalla puolella Distaalinen haavainen koliitti tai vain distaalinen koliitti
Vaikuttaa myös muualle kuin paksusuolen vasemmalle puolelle, tavallisesti koko paksusuoleen Pankoliitti (koko paksusuoli on tulehtunut)
Vaikuttaa koko paksusuoleen ja aiheuttaa kovaa kipua ja ripulia ja – joskus – nestehukan ja sokin. Tämä on harvinainen ja hengenvaarallinen koliitin muoto Fulminantti koliitti

Kuka sairastuu haavaiseen koliittiin?

Taulukko 2: Kuka sairastuu haavaiseen koliittiin
Eurooppa 0,6 – 24,3/100 000 henkeä kohti
Aasia ja Lähi-Itä 0,1 – 6,3/100 000 henkeä kohti
Pohjois-Amerikka 0 – 19,2/100 000 henkeä kohti
Ikä Voi puhjeta missä iässä tahansa mutta todetaan yleisesti 30. ja 40. ikävuoden välillä
Miehet vai naiset Miehillä ja naisilla tasapuolisesti

Oireet

Yleisimmät oireet ovat:

  • Vatsakipu – Voi olla kouristavaa, tavallisesti vasemmalla puolella (koska paksusuoli kulkee kehon vasemmalla puolella)
  • Ripuli – Koska suolen limakalvo tulehtuu ja siihen tulee haavaumia, se menettää kykyään imeä vettä paksusuolen läpi kulkevista kuona-aineista ja tämä aiheuttaa ripulin
  • Veriset tai limaiset ulosteet – Vaurioitunut haavainen limakalvo voi myös tuottaa runsaasti limaa ja verta, jotka siirtyvät ulosteisiin

Muut oireet riippuvat siitä, onko kyseessä lievä, keskivaikea vai vaikea taudin muoto.

Taulukko 3: Haavaisen koliitin oireet
Lievä Keskivaikea Vaikea
Verta ulosteessa Oireita Oireita Oireina runsaasti märkää (materiaalia). Vatsa on turvonnut, suolistossa on ilmaa. Kuumetta ja yleistä huonovointisuutta.
Ulostetyyppi Rakeinen Vetinen Ripuli
Suolen liikkeet Muutaman kerran päivässä Usein toistuva Hyvin usein toistuva. Jatkuva ulostamispakko.
Ulostamispakko Oireita Oireita Oireita
Muita oireita Voimakas tarve päästä vessaan  vaikkei ulostetta ole (tenesmi). Olo voi olla väsynyt ja voimaton. Voimakas tarve päästä vessaan  vaikkei ulostetta ole (tenesmi). Kuumetta, laihtumista, jatkuvaa vatsakipua (etenkin vasemmalla puolella), turvotusta, väsymystä.

Ennen pitkää verihukka voi johtaa anemiaan. Ripuli ja vatsakipu voivat heikentää ruokahalua ja johtaa painon laskuun. Nämä oireet voivat myös väsyttää, mikä on anemiankin haittavaikutus.

Hoidolla oireet yleensä vähenevät viikkojen tai kuukausien kuluessa. Haavaista koliittia sairastavilla voi olla myös ummetusta, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja turvotusta.

Haavaista koliittia sairastavien lasten kehitys ja kasvu saattaa hidastua. Hoidolla oireet vähenevät viikkojen tai kuukausien kuluessa. Jos sinulla on haavainen koliitti, välissä voi olla myös ummetusjaksoja.

Käänny aina heti lääkärin puoleen, jos sinulla on:

  • Peräsuolen kipua, haavaumia tai aristavaa turvotusta
  • Jos komplikaatiot pahenevat äkillisesti
  • Jos vatsa on hyvin turvonnut tai jos sinulla on vatsakipua, oksentelua tai ummetusta, sillä kyse saattaa olla suolentukkeumasta.

Viitteet
1) Molodecky, N.A., Soon, I.S., Rabi, D.M., Ghali, W.A., Ferris, M., Chernoff, G., Benchimol, E.I., Panaccione, R., Ghosh, S., Barkema, H.W. ym. (2012). Increasing Incidence and Prevalence of the Inflammatory Bowel Diseases With Time, Based on Systematic Review. Gastroenterology 142, 46–54.e42.