Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Komplikaatiot

Tulehduksellisen suolistosairauden komplikaatioita voi ilmaantua etenkin, kun sairaus on aktiivisessa vaiheessa, ja ne voivat aiheuttaa niin ruoansulatuskanavan sisäisiä (paikallisia) kuin ulkopuolisiakin (systeemisiä) ongelmia.

Suolistossa (paikalliset)

Perforaatio (reikä suolen seinämässä)

Vaikeassa tulehduksessa suolen seinämä voi ohentua niin paljon, että se murtuu. Jos näin tapahtuu, suolen sisältöä voi vuotaa ympäröivälle alueelle, mikä aiheuttaa infektion, vatsakalvontulehduksen (peritoniitti). Se voi olla hengenvaarallinen ja vaatii erikoissairaanhoitoa.

Striktuurat (vain Crohnin taudissa)

Crohnin taudin yleisin komplikaatio. Jos tulehdus pitkittyy, alueelle voi syntyä arpimuodostusta. Se voi kaventaa suolta ja aiheuttaa striktuuran. Seurauksena voi olla, että suolen sisältö juuttuu kiinni tulpan lailla (ileus).

Absessit (vain Crohnin taudissa)

Absessit (paiseet) ovat märkätaskuja, jotka kehittyvät bakteeri-infektion seurauksena. Absessi on punoittava, arka ja lämmin, ja ilmaantuu useimmiten peräaukon lähelle mutta myös suolen sisälle. Absessi hoidetaan tyhjentämällä se kirurgisesti.

Fistelit (vain Crohnin taudissa)

Fisteleitä ilmaantuu noin 30 %:lle Crohnin tautia sairastavista ihmisistä. Suolen syvät haavat tai haavaumat voivat muuttua käytäviksi, joita sanotaan fisteleiksi. Ne voivat tunneloitua joko muualle suoleen (useimmiten peräaukon lähelle) tai harvemmin ympäröivään kudokseen (virtsarakko, emätin tai iho). Ne voivat tulehtua ja tuntua epämiellyttäviltä.

Fissuurat (repeämät)

Pieniä kivuliaita repeämiä peräaukkoa ympäröivällä iholla. Ne voivat vuotaa verta ja tehdä suolen liikkeet hyvin kivuliaiksi.  Seurauksena voi myös olla fistelin muodostuminen. Fissuuroita esiintyy useimmiten Crohnin taudissa ja ne voivat aiheuttaa lievää tai voimakkaampaa peräaukon kipua ja verenvuotoa, erityisesti suolen liikkeiden aikana.

Fulminantti koliitti

Harvinainen tila, jossa paksusuoli laajenee ja turpoaa, jolloin suoleen voi kehittyä tukkeuma (ileus). Suolen seinämän normaali supistuminen pysähtyy tilapäisesti ja vatsan alue voi turvota. Tilan edetessä paksusuoli menettää lihasjänteyttään ja alkaa laajentua ja suoleen jää ilmaa.

Toksinen megakoolon

Tämä on vaikein (ja mahdollisesti hengenvaarallinen) tulehduksellisen suolistosairauden komplikaatio. Paksusuoli ei kykene enää supistumaan normaalisti ja viemään suolistokaasuja eteenpäin. Vatsa voi turvota voimakkaasti. Potilaalla on korkea kuume ja vatsan/ylävatsan alueen kipua ja arkuutta. Potilaan tulee päästä heti sairaalaan.

Ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu (SIBO)

Ohutsuolen bakteerikanta voi kasvaa voimakkaasti, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, vatsakipua, turvotusta ja ripulia.

Muut elimistön osat (systeeminen)

Anemia (raudanpuutos)

Veriulosteet voivat aiheuttaa anemiaa. Myös tulehdus voi estää luuytimen soluja tuottamasta punasoluja, mikä myös voi aiheuttaa anemiaa. Seurauksena voi olla väsymystä ja yleistä huonokuntoisuutta.

Artriitti

Niveltulehdus, johon liittyy turvotusta, punoitusta ja yhden tai useamman nivelen arkuutta, usein suurissa nivelissä. Artriittioireet voivat ilmaantua sairauden aktiivisessa vaiheessa.

Artalgiat

Nivelkipu, johon ei liity turvotusta, oireilee useimmiten käsien ja jalkojen pienissä nivelissä. Artralgioita voi ilmaantua missä tahansa sairauden vaiheessa.

Syöpä

Suolistosyövän riski on hieman suurentunut, erityisesti haavaisessa koliitissa. Jotkut lääketutkimukset viittaavat siihen, että 5-aminosalisyylihapolla (5-ASA) saattaa olla suojaava vaikutus, mutta tämä on toistaiseksi vahvistamaton havainto.

Ihottuma

Erythema nodosum on ihottumatyyppi, jossa iholla on suuria (0,5 – 2 cm) sinipunaisia, arkoja kyhmyjä. Ne ovat erityisen tavallisia säärissä ja käsivarsissa.

Uveiitti (suonikalvoston tulehdus)

Uveiitti on silmän suonikalvoston tulehdus. Oireita ovat mm. silmäkipu (erityisesti kirkkaassa valossa), näön sumeneminen, päänsärky ja silmänvalkuaisen punoitus. Uveiitti tulee hoitaa pikaisesti.

Maksavaikutukset

Melko harvinaisia. Tulehdus voi aiheuttaa sappitiehyeiden kaventumista, mistä seuraa ihon kutisemista ja väsymystä. Tila havaitaan yleensä verikokeissa.

Imeytymishäiriöt ja aliravitsemus (useimmiten Crohnin taudissa)

Crohnin tauti on tavallisesti ohutsuolessa, jossa suurin osa ravintoaineista imeytyy elimistöön. Vaikeissa tapauksissa voi kehittyä imeytymishäiriöitä ja aliravitsemusta (valkuaisaineet, vitamiinit ja rasvat).