Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Mikä on Crohnin tauti?

Crohnin tauti on krooninen (pitkäaikainen) tulehduksellinen sairaus, joka voi ilmaantua mille tahansa maha-suolikanavan alueelle – suusta peräsuoleen.

Tavallisesti se vaikuttaa perä- ja paksusuoleen sekä ohutsuolen alempiin osiin (terminaalinen ileum). Harvinaisissa tapauksissa mahalaukkuun, ruokatorveen tai suuhun. Lue lisää ruoansulatusjärjestelmästä.

Noin kolmasosalla Crohnin tautia sairastavista tauti on vain paksusuolessa ja kolmasosalla vain ohutsuolessa. Yhdellä kolmasosalla Crohnin tautipotilaista sairaus on sekä paksu- että ohutsuolessa.

Tulehdus voi ulottua syvälle kaikkiin suolen kerroksiin. Se voi myös ”hypätä” joidenkin osioiden yli, joten sairastuneiden alueiden välissä voi olla normaaleja alueita.

Kuva 1: Alueet, joilla Crohnin tauti voi vaikuttaa suolistoon

Crohnin taudin oireet – voimakkaampi vatsakipu ja ripuli – ovat jatkuvampia kuin haavaisen koliitin oireet, erityisesti ruoka-aikaan. Lue lisää haavaisesta koliitista.

FAKTA: Crohnin tauti on nimetty amerikkalaisen lääkärin, Burrill Bernard Crohnin mukaan, joka vuonna 1932 kirjoitti sairaudesta ja kutsui sitä alueelliseksi ileiitiksi (ohutsuolen [lat. ileum] paikallinen tulehdus). Myöhemmin sairauden nimi muutettiin Crohnin taudiksi tunnustuksena hänen tekemälleen työlle tämän sairauden ymmärtämiseksi.

Kuka sairastuu Crohnin tautiin?1

Taulukko 1: Kuka sairastuu Crohnin tautiin?
Eurooppa 0,3 – 12,7/100 000 ihmistä
Aasia ja Lähi-Itä 0,04 – 5,0/100 000 ihmistä
Pohjois-Amerikka 0 – 20,2/100 000 ihmistä
Ikä Voi puhjeta missä iässä tahansa mutta tavallisimmin 18 – 35 vuoden iässä
Sukupuoli Naiset ja miehet tasapuolisesti
Muu Ilmaantuu useammin tupakoitsijoille – ja tupakointi pahentaa tautia. Tupakoimattomiin potilaisiin verrattuna leikkaukseen joutumisen riski on kaksinkertainen tautia sairastavilla tupakoitsijoilla. Tupakoinnin lopettaminen poistaa tämän suurentuneen riskin.

Tutkijat ovat havainneet, että Crohnin tautia esiintyy suvuittain. Itse asiassa jopa 20 %:lla Crohnin tautia sairastavista on lähisukulainen (serkku tai läheisempi), jolla on joko Crohnin tauti tai haavainen koliitti.

Tautiin liittyy geneettinen tekijä. Lapsen tai sisaruksen riski sairastua Crohnin tautiin on noin 10 %, ja riski on 35 %, jos molemmilla vanhemmilla on tämä sairaus.

Oireet

Oireet vaihtelevat luonteeltaan riippuen siitä, onko sairaus ohut- vai paksusuolessa. Haavaiseen koliittiin verrattuna ensimmäisten oireiden ilmaantumisen ja sairauden diagnosoinnin välinen aika voi olla pitempi. Tämä johtuu siitä, että oireet voivat alussa olla epämääräisiä, mikä vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

Vatsakipua esiintyy useammin mutta veriulosteita hieman harvemmin.

Oireita ovat mm.:

Taulukko 2: Crohnin taudin oireet
Verta ulosteessa Satunnaisesti
Ripuli Löysää, vetistä tai säännöllisiä suolen liikkeitä
Pakottava tarve ulostaa Oireilu
Verenvuoto peräsuolesta Toisinaan
Kuume Toisinaan
Kipu Toisinaan, tavallisesti alavatsan oikealla puolella, lisäksi mahdollisesti lantiokipua
Muu – Ruokahaluttomuus
– Laihtuminen
– Väsymys
– Haavaumat, paiseet tai fistelit peräaukon läheisyydessä, mahdollisesti märkäeritettä (peräaukon muutokset saattavat jonkin aikaa olla ensimmäinen ja ainoa sairauden oire)
– Suun haavaumat

Crohnin tautia sairastavilla lapsilla saattaa esiintyä kasvun ja seksuaalisen kehityksen hidastumista. Ks tietoa tulehduksellista suolistosairautta sairastavien lasten ja nuorten huoltajille.

Viitteet
1. Molodecky, N.A., Soon, I.S., Rabi, D.M., Ghali, W.A., Ferris, M., Chernoff, G., Benchimol, E.I., Panaccione, R., Ghosh, S., Barkema, H.W., et al. (2012). Increasing Incidence and Prevalence of the Inflammatory Bowel Diseases With Time, Based on Systematic Review. Gastroenterology 142, 46–54.e42.