Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Mikä on tulehduksellinen suolistosairaus?

Tulehdukselliset suolistosairaudet kattavat useita tiloja, joihin liittyy ruoansulatusjärjestelmän, erityisesti suolen, inflammaatio eli tulehdus. Ohutsuoli on elimistön osa, jossa ruoansulatus sekä ravintoaineiden ja veden imeytyminen tapahtuu ja jossa kuona-aineet (kuten ulosteet) lopulta poistuvat. Lue lisää ruoansulatusjärjestelmästä.

Ihmiset sekoittavat joskus ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) ja tulehduksellisen suolistosairauden (IBD). Vaikkakin ripuli– ja ummetusoireet ovat samankaltaisia, sairaudet johtuvat eri syistä. Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen häiriö, jossa ruoansulatusjärjestelmä näyttää normaalilta mutta ei aina toimi kunnolla. Tulehduksellinen suolistosairaus on krooninen (pitkäaikainen) sairaus, joka aiheuttaa tulehduksen ja toisinaan vaurioittaa suoliston rakenteita.

Tulehduksellista suolistosairautta on kahta päätyyppiä: haavainen koliitti ja Crohnin tauti. Ne vaikuttavat ruoansulatusjärjestelmän eri osiin ja aiheuttavat hieman erilaisia oireita.

Alla on tiivistelmä haavaisesta koliitista ja Crohnin taudista:

Taulukko 1: Haavaisen koliitin ja Crohnin taudin ero
HAAVAINEN KOLIITTI CROHNIN TAUTI
Vaikuttaa osaan suolesta Vaikuttaa aina peräsuoleen ja paksusuoleen. Saattaa vaikuttaa koko ruoansulatusjärjestelmään suusta peräsuoleen.
Tunnusmerkit Sairastuneet suolen osat muodostavat jatkuvia lohkoja, joiden välissä ei ole terveitä alueita. Suolessa on vaihdellen sekä sairaita että terveitä osia.
Tulehdus vaikuttaa ainoastaan suolen limakalvoon. Tulehdus vaikuttaa koko suolen seinämään.
Fisteleitä kehittyy harvoin. (Fisteli on ontelon ja ihonpinnan välinen epänormaali yhteys). Tilaan liittyy usein fistelien kehittyminen.
Puhkeaa tavallisesti ennen 30. ikävuotta. Voi kuitenkin ilmaantua missä tahansa iässä ja jotkut potilaat sairastuvat vasta 50 – 60 -vuotiaina.

 

Voi puhjeta missä tahansa iässä mutta ilmaantuu tavallisesti nuorella iällä. Useimmilla Crohnin tautiin sairastuneilla tauti todetaan ennen 30. ikävuotta.
Oireet Ripulia on hyvin usein. Ulosteet voivat olla limaisia tai verisiä. Ripulia ei ole yhtä usein kuin haavaisessa koliitissa.
Ulosteet sisältävät miltei aina verta. Joskus sen voi havaita paljaalla silmällä. Verenvuoto ei ole yhtä yleistä kuin haavaisessa koliitissa mutta sitä voi ilmetä.
Ummetus ei ole haavaisessa koliitissa yhtä tavallista kuin Crohnin taudissa. Ummetusta saattaa olla silloin, kun sairauden muut oireet ovat hallinnassa.
Vaihtelevaa vatsakipua; kivun voimakkuus ja sijainti (missä se tuntuu) voi vaihdella. Se saattaa olla epämiellyttävää tuntemusta alavatsassa, lantioluun yläpuolella tai kouristuksen kaltaista kipua keskivatsalla. Kipu voi vaikeutua sairauden pahenemisvaiheissa. Muita oireita ovat mm. pahoinvointi ja oksentelu. Toistuvia kovia kipujaksoja pääasiassa alavatsan oikealla puolella. Kipu ilmaantuu tavallisesti ennen vessaan menoa. Pahoinvointia ja oksentelua voi ilmaantua erityisesti, jos suolen seinämässä on absessi (märkäpesäke) tai perforaatio (puhkeama).
Sairauden voimakkaaseen pahenemisvaiheeseen liittyy usein kuume. Kuumeilu on enimmäkseen vain lievää; kova kuume ja kylmänhiki viittaavat mahdollisiin komplikaatioihin.
Keskivaikeaan tai astetta vakavampaan haavaiseen koliittiin ei aina liity ruokahaluttomuutta, laihtumista ja lapsen kasvun hidastumista. Joillakin lapsilla ja nuorilla pituuskasvu  saattaa kuitenkin hidastua sairauden johdosta. Ruokahaluttomuutta ja laihtumista noin 10 – 20 %:lla. Kasvun hidastuminen lapsilla ja nuorilla on yleistä.
Suolen tyhjentymisongelmat – vessassa joutuu käymään tavallista useammin. Tai tenesmi (voimakas ulostamisen tarve vaikka peräsuoli on tyhjä) sekä ulosteiden jääminen suoleen. Suolen tyhjenemisongelmat erityisesti pahenemisvaiheen aikana.
Peräaukon haavaumia esiintyy mutta fisteleitä harvemmin. Peräaukon haavaumat ja fisteli saattavat olla ensimmäisiä oireita, joka saa lääkärin epäilemään Crohnin tautia.
Ei neurologisia tai psykiatrisia ongelmia. Neurologiset tai psykiatriset oireet saattavat olla aivan ensimmäisiä Crohnin taudin oireita.