Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille
Tämä verkkosivu on tarkoitettu tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD) kiinnostuneille suomalaisille Vaihda maata

Elä terveellisesti

Ruokavalio

Terveellisen elämäntyylin säilyttäminen – hyvät ruokailutottumukset, riittävä liikunta ja huonojen elintapojen välttäminen – on hyödyllistä meille kaikille. Kun sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus, terveelliset elintavat voivat myös auttaa hoitamaan oireitasi ja pitämään sinut hyvinvoivana.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla on usein:

  • Ruokahaluttomuutta: Huonovointisuuden aiheuttamana, lisäksi kipua ja pahoinvointia sekä ripulia
  • Laihtumista: Ripulin ja huonon ruokahalun seurauksena
  • Ohutsuolen ja/tai paksusuolen tulehduksen aiheuttamia nesteiden, ravintoaineiden ja elektrolyyttien (‘suolat’) imeytymishäiriöitä
  • Ruokavalioon liittyviä pahenemisvaiheita (joillain potilailla)

Tasapainoinen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään ravitsemuspuutoksia, erityisesti Crohnin tautia sairastavilla potilailla.

Ruokavalio ei aiheuta tulehduksellista suolistosairautta mutta tietyt ruoka-aineet voivat laukaista oireet tai pahentaa niitä. Tällaiset ruoka-aineet vaihtelevat henkilöltä toiselle eikä mikään tietty ruoka tai juoma pahenna oireita kaikilla haavaista koliittia tai Crohnin tautia sairastavilla potilailla.

Vaikkakaan ei ole mitään ‘taianomaista’ ruokavaliota, joka toimisi kaikilla tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla, terveellinen ruokavalio auttaa sinua yleisellä tasolla hoitamaan tulehduksellista suolistosairautta  ja vähentää pahenemisvaiheiden vaikutuksia.

Terveellinen ruokavalio koostuu pikemminkin siitä, mitä se sisältää kuin siitä, mitä jätät pois. Jos jätät pois tiettyjä ruokia, mutta et voi havaita mitään todellista eroa oireissa, voit totutella käyttämään niitä uudelleen ruokavaliossasi.

Voi olla hyödyllistä pitää ruokapäiväkirjaa, jotta tiedät, millä ruoka-aineilla on taipumus pahentaa oireita. Päiväkirja voi auttaa sinua näkemään, kuinka ruokavalio vaikuttaa oireisiisi.

Yleisesti ottaen henkilöiden, joilla on haavainen koliitti tai Crohnin tauti, tulisi:

  • Syödä pieniä annoksia säännöllisesti. Jaa päivittäinen saanti 5 – 6 pienehköön annokseen ja syö 2 – 3 tunnin välein. Tämä on parempi tapa kuin syödä harvemmin suuria annoksia. Pienehköt annokset auttavat vähentämään ruoansulatuskanavan kuormitusta ja helpottavat ruoansulatusta.
  • Vähentää rasvan saantia. Rasvat voivat lisätä suolen peristaltiikkaa ja aiheuttaa kouristavia kipuja. Öljyjen, voin, kovien rasvojen ja margariinin sekä myös kerman, jälkiruokien ja täytekeksien käytön vähentäminen auttaa vähentämään rasvan saantia
  • Vähentää yksinkertaisten sokerien saantia. Niitä on hunajassa, jälkiruoissa, kakuissa ja hedelmämehutiivisteissä. Ne voivat aiheuttaa ripulia tai suurentaa sen todennäköisyyttä
  • Vähentää tai välttää maidon ja maitotuotteiden käyttöä. Maito ja maitotuotteet (maito, kerma ja prosessoidut juustot, eivät niinkään vähän- tai runsasrasvaiset jugurtit) voivat pahentaa tulehduksellisen suolistosairauden oireita. Niitä tulee välttää pahenemisvaiheiden aikana ja sitten asteittain totutella uudelleen niiden käyttöön ruokavaliossa oman henkilökohtaisen sietokyvyn mukaan
  • Välttää säilykkeitä ja puolivalmisteita
  • Välttää tärkkelyspitoisia ja mausteisia ruokia
  • Välttää keinotekoisia makeutusaineita  – etenkin sorbitolia – sillä ne voivat aiheuttaa ripulia tai lisätä sen todennäköisyyttä
  • Välttää pähkinöitä ja siemeniä
  • Välttää rasvaisia ja paistettuja ruokia, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia
  • Rajoittaa kuitupitoisen ruoan saantia, kuten tuoreet hedelmät ja kasvikset sekä kokojyvävilja, sillä ne voivat pahentaa oireita (erityisesti jos suoli on tulehtunut). Pahenemisvaiheen aikana tulee välttää kaura- ja maissihiutaleita sekä palkokasveja, kasviksia ja hedelmiä, joissa on runsaasti kuitua (varsinkin kaali, idut, sitrushedelmät, luumut, viinirypäleet ja aprikoosi). Hedelmät ja kasvikset tulee kuoria, puhdistaa siemenistä ja kypsentää (esim. uuniomenat ovat sopivia)
  • Kypsentää runsaskuituinen ruoka ennen syömistä: Sen sijaan, että jättäisit nämä tarpeelliset ruoka-aineet pois ruokavaliostasi, kypsennä hedelmät ja kasvikset kunnolla ja vältä niiden syömistä raakana
  • Välttää ruokia, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja, esimerkkeinä pavut, kaali, parsakaali, kofeiini ja hiilihapolliset juomat

Jos jokin ruoka aiheuttaa ongelmia, kerro asiasta hoitohenkilökunnalle tai ravintoterapeutille ennen kuin poistat sen täydellisesti ruokavaliosta.  Saatat tarvita vitamiini- tai kivennäisainelisiä korvaamaan tarpeellisia ravintoaineita.

Seuraavat vaiheet:

  • Puhu erikoislääkärin kanssa, jotta tiedät, hyötyisitkö keskustelusta ravintoterapeutin kanssa
  • Tutustu terveellistä ruokavaliota käsitteleviin ohjeistoihin
  • Laadi ostoslista, jossa on ruoka-aineita, joista olet lukenut ja joiden uskot olevan sinulle hyväksi
  • Keskustele perheesi/samassa taloudessa asuvien kanssa siitä, mitä muutoksia saatat tehdä ruokavalioosi

Tuleeko minun syödä eri tavalla pahenemisvaiheen aikana?

Haluat ehkä pahenemisvaiheen aikana antaa suolistosi “levätä” ja siten rajoittaa ruoan määrää. Seurauksena voi kuitenkin olla, ettet saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita, erityisesti valkuaisaineita, jotka auttavat kehoa selviytymään tulehdusprosessista. Lisäksi jotkut lääkkeet (lähinnä steroidit) voivat häiritä valkuaisaineiden aineenvaihduntaa. Saatat huomata, että ruoka sulaa helpommin, jos se on soseutettu.

Kun pahenemisvaihe on ohitettu, on tärkeää totutella uudelleen 3 – 5 päivän välein yksitellen ruoka-ainesiin, jota olet välttänyt.

Tuleeko minun valmistaa ruokani jollain erityisellä tavalla?

Jotta ruoansulatusjärjestelmälle koituva paine vähenee, ruoka tulisi esikäsitellä helposti sulavaksi. Hauduttaminen, höyryttäminen, muhentaminen tai kohtuullinen grillaus ovat kaikki sinulle sopivia ruoanvalmistustapoja. Vältä rasvassa paistamista aina kuin mahdollista.

Millainen on terveellinen, monipuolinen ruokavalio?

Tulehduksellisessa suolistosairaudessa noudatettavan ruokavalion perusperiaatteet ovat samat kuin muillakin ihmisillä. Se tarkoittaa, että ruokavalion tulisi sisältää hiilihydraattipitoisia ruokia (peruna, pasta, riisi, leipä, kaura, maissi), proteiinipitoisia ruokia (liha, kala, maito, kananmunat ja juusto) ja vain pieniä määriä rasvaa, erityisesti eläinrasvaa. Yhdessä hedelmien, kasvisten ja nesteiden kanssa niistä saa riittävästi energiaa, vitamiineja ja hivenaineita, jotka ovat välttämättömiä terveydelle.

Pitäisikö minun välttää maitoa?

Joidenkin ihmisten elimistö ei pysty pilkkomaan maidon ja maitotuotteiden laktoosia normaalisti riippumatta siitä, onko heillä tulehduksellinen suolistosairaus vai ei. Tämä johtuu siitä, että elimistö ei tuota tarpeeksi laktaasi-nimistä ruoansulatusentsyymiä.

Huono laktoosin pilkkoutuminen saattaa aiheuttaa vatsakramppeja, vatsakipua, ilmavaivoja, ripulia ja turvotusta. Jos et tiedä, onko sinulla laktoosi-intoleranssi, pyydä lääkäriltä lähete laktoosirasitustestiin.

Jos sinulla on haavainen koliitti tai Crohnin tauti, voit myös kokeilla maitotuotteiden käytön rajoittamista ja katsoa, onko sillä vaikutusta. Jos uskot, että sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit kokeilla laktaasivalmisteiden käyttöä, jotta elimistö pysyisi paremmin pilkkomaan maitotuotteiden laktoosin.

Maitotuotteissa on hyviä ravinteita, erityisesti kalsiumia ja proteiinia, joten sinun tulisi käyttää myös tämän ruoka-aineryhmän tuotteita, jos suinkin mahdollista.

Täytyykö minun käyttää vitamiinitabletteja?

Erityisesti Crohnin tautia sairastavien olisi hyvä käyttää vitamiinilisiä, sillä sairaus vaikuttaa ohutsuoleen, jossa vitamiinit imeytyvät elimistöön.

B12-vitamiini imeytyy sykkyräsuolen alaosasta. Jos sinulla on ileiitti (Crohnin tauti sykkyräsuolessa), sinun on ehkä otettava B12-vitamiinipistoksia, koska sitä ei imeydy ravinnosta riittävästi.

Jos noudatat vähäkuituista ruokavaliota, et ehkä saa tiettyjä hedelmissä olevia vitamiineja, kuten C-vitamiinia, ja joudut käyttämään vitamiinilisää.

Yleisesti ottaen useimpien tulehduksellista suolistosairautta sairastavien potilaiden kannattaa käyttää monivitamiinivalmistetta säännöllisesti.

Jos kärsit ruoansulatushäiriöstä tai sinulle on tehty suolistoleikkaus, muut vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, saattavat olla tarpeen erityisesti maissa, joissa auringonvaloa on rajallisesti, ja myös kalsiumlisä voi olla tarpeen. Steroidien käyttöön ja Crohnin tautiin itsessään liittyy luun haurastumista ja osteoporoosia, joten riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on hyvin tärkeää.

Yleensä tulehduksellista suolistosairautta sairastavat potilaat eivät kärsi hivenaineiden puutoksesta. Kalsium-, fosfori- ja magnesiumlisät saattavat kuitenkin osoittautua tarpeellisiksi henkilöille, joilla on laajalla ohutsuolen alueella oleva tauti tai joilta on poistettu pitkä osa suolta leikkauksessa. Anemian korjaamisessa auttavat rautavalmisteet. Rautatabletit värjäävät ulosteen mustaksi, mikä voi joskus näyttää veriulosteelta.

Kuinka paljon nestettä minun tulee juoda?

Koska tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla potilailla on usein ripuli, heillä saattaa olla nestehukan riski ja lopulta munuaisongelmia. Alussa neste- ja suolavajaus aikaansaavat heikotuksen tunteen. Jos nesteiden saanti ei vastaa ripulin kautta menetettyä nestemäärää, se voi vaikuttaa munuaisten toimintaan. Crohnin tautia sairastavilla on suurentunut munuaiskivien riski. Tämä vuoksi tulehduksellista suolistosairautta sairastavien potilaiden tulee juoda runsaasti vettä, erityisesti lämpimällä säällä, kun ihon kautta menetetyn suolan ja veden määrä voi olla suuri.

Mitä lisiä voin käyttää?

Tällä hetkellä on lukuisia kokeellisia tutkimuksia, joissa on selvitetty, onko vitamiini- ja hivenainelisistä hyötyä tulehduksellisessa suolistosairaudessa. Esimerkkejä:

  • Kala- tai pellavansiemenöljyt, joko ruokavaliossa tai lisinä, ovat auttaneet tulehduksellisessa suolistosairaudessa
  • Hiilihydraattikompleksit (esim. psyllium), jotka eivät sula ohutsuolessa, voivat stimuloida paksusuolen bakteereita tuottamaan lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka auttavat paksusuolen limakalvoa parantumaan
  • L-glutamaatin uskotaan ravitsevan ohutsuolen limakalvoa ja se voi auttaa alkavan Crohnin taudin paranemisessa
  • Probiootit (esim. Lactobacillus-valmisteet ja pieneliöitä hyödyntämällä tehty jugurtti). “Hyvät” bakteerit saattavat auttaa palauttamaan suoliston bakteerikannan (mikrofloora) tasapainon. Pieneliöiden avulla valmistettu jugurtti voi olla hyvin hyödyllinen suolen toipumisen tehostamisessa

Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimusta, jotta tiedetään, kuinka ravintolisät voivat auttaa haavaisessa koliitissa ja Crohnin taudissa.

Liikunta

Jos sinulla on haavaisen koliitin tai Crohnin taudin pahenemisvaihe, et ehkä tunne jaksavasi liikkua, mutta sinun ei tulisi käyttää oireitasi syynä jättää liikkumatta.

Aktiivisena pysyminen tekee sinulle hyvää niin psykologisesti kuin fyysisestikin. Luita haurastuttava osteoporoosi on yksi mahdollinen tulehduksellisen suolistosairauden komplikaatio. Näyttö osoittaa, että liikunta vahvistaa luita ja ehkäisee osteoporoosia. Jos pystyt liikkumaan, sinulla ei ole ”yliliikkumisen” riskiä vain siksi, että sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus. Tunnet kyllä itse, minkälaiset liikuntamuodot sopivat sinulle ja mitä kannattaa välttää.

Muista:

  • Et tarvitse rasittavaa liikuntaharjoittelua saadaksesi hyötyjä
  • Vähemmän rasittava liikunta (monet harjoitteet voidaan tehdä lähellä WC-tiloja) voi sisältää venyttelyä ja kiinteytystä, kävelyä, uintia, pyöräilyä ja golfia
  • Rasittavampaa liikuntaa voit harrastaa säännöllisesti, kun voit hyvin – on monia huippu-urheilijoita, joilla on tulehduksellinen suolistosairaus mutta se ei estä heitä kilpailemasta korkeimmalla tasolla