Yleisiä tulehduksellisen suolistosairauden oireita
Tulehdukselliselle suolistosairaudelle tunnusomaisia oireita ovat:
- Ripuli (jatkuva suolen liike tekee ulosteesta juoksevaa tai rakeista)
- Vatsakipu
- Veriulosteet
- Lima ja visva ulosteissa
- Kivuliaat suolen liikkeet
- Laihtuminen
- Kuume ja vaikutus yleiseen terveydentilaan
Maha-suolikanavan infektio (“vatsatauti”) ja ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) voivat myös aiheuttaa joitakin edellä mainittuja oireita.
Onko kyseessä vatsatauti?
Tavallisen vatsataudin ja tulehduksellisen suolistosairauden välinen olennainen ero on niiden kesto. Infektiossa oireet häviävät lähes aina yhden tai korkeintaan kahden viikon kuluessa. Tulehduksellisessa suolistosairaudessa oireiden lievittyminen saattaa kestää kauemmin ja potilaalle voi tulla muita jaksoja ja pahenemisvaiheita, jolloin oireet palaavat.
Onko minulla ärtyvän suolen oireyhtymä vai tulehduksellinen suolistosairaus?
Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireet rajoittuvat yleensä vatsakipuun, ripuliin ja ummetukseen. On myös epätodennäköistä, että tilaan liittyisi veriulosteita, kuumetta tai painon laskua. Kerro aina lääkärillesi, jos olet huolestunut tai epävarma.
Tulehduksellisen suolistosairauden hälytysmerkit
- Kuume
- Nopea syke
- Yleinen huonovointisuus
- Voimakas tai nopea verenvuoto
Mitä tapahtuu, kun tulehduksellinen suolistosairaus puhkeaa?
Useimmilla tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla on jaksoja, jolloin oireet pahenevat. Tätä tilaa sanotaan pahenemisvaiheeksi, aktiiviseksi vaiheeksi, relapsiksi tai ”kohtaukseksi”, tämän lisäksi on aikoja, jolloin sairaus on rauhallinen ja potilaalla on vain vähän tai ei lainkaan oireita. Tällöin sanotaan, että hän on remissiossa.
Pahenemisvaiheiden määrä, tyyppi ja kesto vaihtelevat ja tulehduksellinen suolistosairaus vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin.
Tulehduksellinen suolistosairaus voidaan jakaa eri tyyppeihin pahenemisvaiheiden keston ja esiintyvyyden perusteella:
- Remittoiva – pahenemisvaiheita esiintyy useammin kuin kerran vuodessa
- Intermittoiva – pahenemisvaiheiden välissä on vuotta pitempiä jaksoja
- Krooninen – jos kohtaus kestää vuotta pitempään
- Akuutti – hyvin intensiivinen, jossa tulehdus etenee nopeasti
- Reaktivoitunut – kun tulehdus pahenee jälleen suolen alueella, joka oli jo aiemmin sairastunut. Tämä tapahtuu usein silloin, jos lääkitys lopetetaan
Useimmilla ihmisillä on kroonisesti intermittoiva tulehduksellinen suolistosairaus, mikä tarkoittaa, että heillä on pitempiä pahenemisvaiheita, joiden välissä on rauhallisempia eli remissiojaksoja.