Intiimi läheisyys
On luonnollista miettiä tulehduksellisen suolistosairauden vaikutusta henkilökohtaisiin ja seksuaalisiin suhteisiin. Intiimiys on olennainen ja tärkeä huolenaihe monille ihmisille, joilla on tämä sairaus. Voit kokea, että tämä aihe on liian henkilökohtainen tai kiusallinen, jotta siitä voi puhua lääkärin tai hoitajan kanssa.
Hyvä uutinen on, että – useimmissa tapauksissa – tulehduksellinen suolistosairaus ei vaikuta yhdyntäkykyyn. Totuus kuitenkin on, että on aikoja, jolloin seksiin ei ole kiinnostusta, etenkin pahenemisvaiheen aikana. Mutta aivan kuten tulehduksellista suolistosairauttakin voidaan hoitaa, niin voidaan myös sen vaikutuksia seksuaalisen haluun ja aktiviteettiin. Tärkeintä on, että tunne-elämään ja henkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista puhutaan.
Tunteet
Sairautesi herättää sinussa varmasti monenlaisia tunteita. Saatat myös kokea sekalaisia tunteita kumppania ja suhdettanne kohtaan. Voit tuntea itsesi hämmentyneeksi, ahdistuneeksi, huolestuneeksi tai hermostuneeksi.
Tämä kaikki voi johtua fyysisistä tekijöistä (kuten epämiellyttävistä tai stressaavista oireista) sekä siitä, kuinka koet itsesi ja miten vahva on itsetuntosi.
Huolenaiheitasi saattavat olla:
- Tekeekö haavainen koliitti tai Crohnin tauti seksistä kivuliasta?
- Entä jos tuoksahdan?
- Entä jos joudun ryntäämään vessaan kesken seksin?
- Mikä vaikutus käyttämälläni lääkityksellä on omaan seksuaaliseen haluun tai kykyyn?
Nämä pelot ovat täysin luonnollisia. Puhu asiasta lääkärillesi ja kumppanillesi jos voit. Muista, että huolenaiheista avoimesti puhuminen auttaa välttämään hämmentäviä tilanteita ja helpottaa omaa oloasi. Yritä aina muistaa, että aktiivista sairauden vaihetta seuraa yleensä paljon parempi remissiojakso, jolloin voit jälleen elää ‘normaalia’ elämää.
Kerro kumppanillesi, mitä sinusta tuntuu ja milloin toivot häneltä tukea. Omasta tilastasi kertominen, myös siitä, kuinka se vaikuttaa omaan kehonkuvaasi, voi helpottaa lähellä oloa. Se, kuinka kerrot, on tärkeää. Alussa on hyvä kertoa vain perusasiat – ei ole mitään tarvetta paneutua jokaiseen tulehduksellisen sairauden yksityiskohtaan – voitte puhua asiasta tarkemmin sitten, kun se tuntuu luontevammalta. Ole rehellinen ja luottavainen, ahdistukseen tai pessimismiin ei ole tarvetta. Ihmiset ottavat sinusta mallia.
Voisit kertoa tästä sivustosta kumppanillesi, se saattaa olla luonteva alku keskustelulle. Rakastavat ja hyvät ihmissuhdeverkostot ovat valtavan tärkeitä oman elämänlaatusi kannalta.
Puhumisen ja kuuntelemisen tärkeys
Jos sinulla on seksin suhteen ongelmia, erityisesti jos siihen liittyy kipua, on tärkeä kertoa siitä erikoislääkärille. Jos näistä asioista keskustelu tuntuu hänen kanssaan kiusalliselta, on ehkä helpompi puhua aiheesta gastrohoitajan kanssa (jos mahdollista) tai omalle lääkärille.
Käytännön vinkkejä
Ohessa on muutamia asioita, joiden avulla läheinen kanssakäyminen helpottuu:
- Jos tarvitset yöllä suppoa, laita se vasta yhdynnän jälkeen. Näin et välttämättä joudu menemään kylpyhuoneeseen kesken seksin
- Käytä liukuvoidetta, jos sinulla on yhdyntäkipuja
Intiimiys ei aina tarkoita yhdyntää. Suutelu ja hyväily ilman seksiä silloin, kun et voi hyvin, voi tuottaa hyvää oloa molemmille.
Muista. että silloinkin kun tulehduksellinen suolistosairaus tuntuu musertavalta ja hämmentävältä, se on vain yksi osa sinua. Yritä muistaa, että parisuhteessa on aina kaksi ihmistä: jaatte kokemuksia, unelmia ja tavoitteita.
Yleisiä huolenaiheita
Vaikkakin fyysinen suhde saattaa olla viimeinen asia mielessäsi, kun yrität selviytyä tulehduksellisen suolistosairauden oireista ja vaikutuksista, seuraavasta saattaa olla apua:
- Kun olet todella väsynyt: Varmista, että saat runsaasti lepoa ja unta. Tulehduksellisen suolistosairauden vaikutukset voivat aiheuttaa myös voimakasta tunnekuohua, joka voi uuvuttaa. Yritä rentoutua mahdollisimman paljon ja – jos mahdollista – keskustele ahdistavista tunteista kumppanisi kanssa. Yritä löytää aikaa intiimeille hetkille, kun olet pirteämpi, kuten esimerkiksi aamulla eikä myöhään illalla
- Kun lääkitys haittaa seksielämääsi: Haavainen koliitti tai Crohnin tauti saattaa tarkoittaa sitä, että joudut käyttämään peräruiskeita tai suppoja nukkumaan mennessä, mikä saattaa haitata spontaania seksielämää. Jos näin on, yritä olla spontaani muina aikoina päivässä kuin juuri ilta-aikaan
- Kun et tunne itseäsi viehättäväksi: Kerro kumppanillesi, miltä sinusta tuntuu. Saatat yllättyä hänen reaktiostaan. On mahdollista, ettei hän näe kaikkea itse näkemääsi epätäydellisyyttä! Mieti asioita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi viehättävämmäksi: kivat vaatteet, uusi hiusmalli tai mukava ympäristö intiimeille hetkille
- Kun seksi on kivuliasta: Tulehduksellisen suolistosairauden komplikaatiot (esim. fisteli, infektio ja fibroosi eli kaventuma) voivat aiheuttaa yhdyntäkipua. Kerro lääkärillesi, jos tämä on ongelma
- Kuinka leikkaus vaikuttaa? Leikkaukseen päädytään vain, jos muut hoitomuodot ovat osoittautuneet tehottomiksi – kirurgi yrittää aina minimoida leikkausarpien riskin. Joskus harvoissa tapauksissa saatat tarvita suoliavanteen. Vaikka siihen joutuu totuttelemaan ja sopeutumaan, paras tällaisten asioiden käsittelytapa on puhua niistä kumppanille. Mitä enemmän kumppanisi tietää sairaudestasi, sitä ymmärtäväisempi hän on
Tulehduksellinen suolistosairaus ja leikkaus
Olet ehkä keskustellut leikkauksesta lääkärisi kanssa sairautesi mahdollisena hoitona. Potilailla, joilla on haavainen koliitti, leikkaus voi usein olla parantava hoito; Crohnin tautia sairastaville leikkausta saatetaan tarjota jonkin tietyn jakson hoidoksi tai mikäli jotkut suoliston osat ovat hyvin sairaita.
Vaikkakin monet leikkauspotilaat toipuvat täydellisesti ja komplikaatioita on vähän, on tärkeää olla tietoinen joistakin muutoksista, jotka saattavat ilmaantua leikkauksen jälkeen:
- Naiset: Saatat kärsiä seksuaalisen halukkuuden vähenemisestä; tämä johtuu yleensä oman kehonkuvan muutoksesta ja siitä, että koet itsesi vähemmän viehättäväksi. Sukupuolielinten alueella kiihotus on ehkä vähentynyt ja emättimen kuivuutta esiintyy. Tämä voi joskus tehdä yhdynnän epämiellyttäväksi tai kivuliaaksi
- Liukuvoiteiden ja eri asentojen kokeileminen voivat auttaa parantamaan seksuaalielämää. On tärkeää puhua asiasta kumppanille – ei kannata epäröidä vaan kysyä oman mielenrauhan vuoksi, kokeeko hän sinut edelleen viehättäväksi
- Miehet: Sukupuolielinten aluetta ympäröivät hermot (hyvin lähellä suolistoa) voivat joskus vahingoittua leikkauksen aikana. Tämä voi aiheuttaa erektio- ja ejakulaatio-ongelmia. Useimmissa tapauksissa hermot toipuvat ja ongelman voidaan odottaa poistuvan täysin, vaikkakin siihen voi mennä muutama vuosi. Puhu asiasta kumppanisi kanssa ja pyydä häntä olemaan kärsivällinen. Sillä välin voitte kokeilla muita keinoja seksuaalisen tyydytyksen saavuttamiseksi
Kerro lääkärillesi, jos nämä ongelmat kestävät yli kaksi vuotta. Hän saattaa lähettää sinut neurospesialistin vastaanotolle, joka pystyy auttamaan jatkossa.